Održana završna konferencija projekta „Susjedska pomoć – faza III“

31.07.2023. 15:03

Završna konferencija projekta „Susjedska pomoć-faza III” iz programa „ZAŽELI“ održana je 28.07.2023. u sjedištu nositelja projekta Kulturnog društva "LAŠKO" Lug, Šandora Petefija 146.

Sudionicima dobro posjećene konferencije su prezentirani ciljevi i ostvarene vrijednosti izuzetno važnog projekta koji je proveden u partnerstvu  s HZZ – Područna služba Osijek, HCSR - Područni ured Beli Manastir te općinama Bilje i Popovac. Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Rezultate provedenog projekta predstavio je voditelj projekta Milorad Nenadović uz sudjelovanje članova projektnog tima.

Okupljene na konferenciji pozdravio je predsjednik KD „Laško“ Borivoj Stojanović te Nada Šinko predstavnica HZZ, Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac te Milan Knežević, načelnik Općine Petlovac.

Na završnoj konferenciji nazočili su predstavnici medija, žene koje su radile na ovom projektu, predstavnici krajnjih korisnika, predstavnici partnera na ovom projektu,  predstavnici MUP PP Beli Manastir, ravnatelj Crvenog križa Darda, LAG-a Baranja, Udruga Snaga kulture Osijek, Udruga „Oaza“ Beli Manastir, predsjednica udruge „Maska“ iz Popovca i predsjednik Udruženja „Baranja“ iz Luga te članovi projektnog tima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 196.849,49 EUR, ( 1.483.162,50 Kn ) bespovratnih sredstava koja su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Razdoblje provedbe ovog projekta je 8 mjeseci, ( od 27.12.2022. do 27.08.2023.) računajući od dana obostranog potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, s jedne strane te Kulturnog društva „Laško“ kao korisnika bespovratnih sredstava, s druge strane.

Provedbom ovog projekta, opći cilj je ostvaren, zaposleno je 32 nezaposlene žene s evidencije nezaposlenih HZZ-a, pružena je izvaninstitucionalna usluga pomoći u kući za 285 starije i nemoćne osobe s područja Općina Bilje i Popovac. Osigurano je na taj način da stari i nemoćni što duže ostanu u svojim domovima, a istovremeno da se teže zapošljive žene uključe na tržište rada.

Ovaj projekt je još jednom pokazao svu svoju opravdanost i korist za sve, kako za korisnike usluga, tako i za žene iz ranjive skupine koje su teško zapošljive. Ovim i prethodnim projektima iz ovog programa se prevenira u određenoj mjeri siromaštvo, kako za davatelje tako i za primatelje usluga pomoći u kući.

Diskontinuitet u pružanju usluga pomoći u kući do očekivanih novih projekata se premošćuje organiziranjem volonterskog rada. Organizator volontiranja je KD „Laško“ korisnik i provoditelj projekta.

U suradnji s obveznim partnerima i potencijalnim partnerima s posebnim naglaskom na JLS intenzivirali smo pripreme apliciranja za novu fazu „Zaželi“, kao stvarnu potrebu s iskazanim kapacitetima za provedbu ovakvih projekata.

Sa sudionicima konferencije podijelili smo obavijest Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da se  planira 21. kolovoza 2023. godine objaviti Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, sufinanciran iz Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. godine, Europskog socijalnog fonda plus (ESF+).

Kao i do sada s ozbiljnim analitičkim pristupom s potencijalnim partnerima vršimo nophodne pripreme za izradu projektnih prijedloga te spremnost uredne aplikacije za planirani datum početka podnošenja projektnih prijava najavljen za  11. rujna 2023. godine.

S pozivom svim sudionicima konferencije, da se pridruže zajedničkom druženju i prigodnom domjenku, privedena je kraju završna konferencija ovog projekta za koga je ostalo neophodno završno izvještavanje i naplata preostalog projektnog potraživanja.

Prilog Osječke TV

Fotografije

010203040506070809101112131415161718192021

Arhiva vijesti