Započelo pružanje usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom

05.04.2024. 14:58

Od travnja 2024. godine u općini Bilje 238 starijih osoba i osoba s invaliditetom prima usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu. Uslugu pomoći pruža 30 žena zaposlenih u Projektu „ZAŽELI – Općina Bilje“ u naseljima Bilje, Kopačevo, Kozjak, Lug i Vardarac.

Ugovor o provođenju projekta potpisao je Načelnik Općine Bilje s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije za provedbu projekta „ZAŽELI - Općina Bilje“ iz Programa „ZAŽELI – prevencija institucionalizacije“.  Ukupna vrijednost projekta je 1.485.000,00 EUR za razdoblje od 36 mjeseci. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda 85% te Državnog proračuna Republike Hrvatske 15%.

Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi a specifični cilj je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Sukladno projektnoj dinamici, napravljene su potrebne radnje i provedene aktivnosti: formiranje projektnog tima, izrađen promidžbeni materijal (baner, plakati, letak …), održano 5 promotivnih radionica u naseljima Općine Bilje, objavljen Javni poziv za krajnje korisnike projektne usluge pomoći u kući, objavljen Javni oglas za zapošljavanje na radno mjesto Radnik/ica za pomoć u kući, provedena javna nabava za higijensko - kućne potrepštine za krajnje korisnike kao i druge aktivnosti administrativno - tehničke i logističke naravi uvođenja u posao zaposlenih.

Po objavljenom Javnom pozivu prijavljeno je oko 300 zainteresiranih krajnjih korisnika a nakon provjere u HZSR te utvrđivanja imovinskog cenzusa putem prikupljenih Poreznih potvrda uz poštivanje utvrđenih projektnih pravila, usluge potpore i podrške prima 238 krajnjih korisnika s područja općine Bilje.

Zbog velikog broja zainteresiranih krajnjih korisnika formirana je i lista čekanja uz činjenicu da je prosječan broj primatelja usluge po jednoj zaposlenici 7,9 a planirano je 6.

Fotografije

IMG_20240329_104939IMG_20240329_105518IMG_20240329_092313

Arhiva vijesti